بارداریزنان و مادران

هفته ۲۸ بارداری: علائم و مراقبت های لازم

در این مقاله از دپارتمان زنان و مادران کلینیک سلامتی به نکات و علايم مربوط به هفته ۲۸ بارداری می پردازیم.

نکات کلیدی در هفته ۲۸ بارداری

  • به سه ماه سوم خوش آمدید! همزمان ترس و هیجان را در دل خود احساس می کنید. هر چه به پایان خط نزدیک می شوید، تعداد دفعات مراجعه به متخصص زنان و زایمان بیشتر می شود و هر دو هفته نوبت دکتر دارید.
  • جنین بخش زیادی از بدن مادر را مال خودش کرده و علائم ناخوشایند مثل تنگی نفس و بی اختیاری ظاهر می شود.
  • حالا وقت شمارش لگدهاست. در بازۀ زمانی دو ساعت، جنین باید ده بار تکان بخورد (در ادامه بیشتر در این مورد توضیح می دهیم).

از هفتۀ ۲۸ به بعد، بی خوابی بیداد می کند. اگر نصف شب بیدار شدید، یک کار آرامش بخش انجام دهید (الآن وقت جاروبرقی کشیدن نیست). کتاب بخوانید، دمنوش بنوشید یا به موسیقی ملایم گوش دهید. بعد دوباره به تخت برگردید و سعی کنید استراحت کنید!

جنین در هفته ۲۸ بارداری

در این هفته، چربی بدن جنین بیشتر و پوستِ پر چین و چروک او نرم می شود. خبر خوب اینکه جنین نفس کشیدن را تمرین می کند و ریه ها کامل و کامل تر می شود.

از هفتۀ ۲۸ به بعد، جنین بزرگ تر و باهوش تر می شود و فقط باید چند چیز جزئی دیگر کامل شود تا جنین برای ورود به دنیای واقعی آمادگی لازم را پیدا کند.

اندازۀ جنین در هفتۀ ۲۸ ام

جنین در هفتۀ ۲۸ هم اندازۀ بادمجان است. ۳۷ سانتی متر قد و حدود یک کیلوگرم وزن دارد.

جنین در هفته ۲۸ بارداری چه شکلی است؟

از هفتۀ ۲۸، وزن جنین تقریباً به یک کیلوگرم می رسد! حالا چرخۀ خواب و بیداری شکل گرفته و جنین حرکات سریع چشم در خواب (REM) را تجربه می کند؛ یعنی خواب می بیند! البته حرکت سریع چشم در حالت بیداری هم ادامه پیدا می کند چون حالا جنین می تواند پلک بزند.

هفته بیست و هشتم بارداری و شکل جنین

۲۸ هفته یعنی چند ماه؟

اگر باز برایتان سوال شده که چند ماه از بارداری گذشته، نگران نباشید چون مه مغزی در دوران بارداری و تجربۀ هفت ماه سخت که انگار خیال تمام شدن ندارد، این بلا را سر مغز آورده و باعث می شود مدام خیلی چیزها را فراموش کنید. دوران بارداری ۴۰ هفته طول می کشد که تبدیل آن به ماه خیلی دقیق از آب در نمی آید اما با یک حساب سرانگشتی، دوران بارداری کمی کوتاه تر از ۱۰ ماه است. پس ۲۸ هفته معادل هفت ماه است و از حالا وارد سه ماه آخر می شوید. باورت می شه تا اینجا اومدی؟

سونوگرافی در هفته ۲۸ بارداری

از هفتۀ ۲۸، ماهی دو بار (هر دو هفته) نوبت دکتر دارید. اگر بارداری سالم و نرمال باشد، در هفتۀ ۲۸ سونوگرافی ندارید. حتماً دل تو دلتان نیست که از صفحه نمایش سونوگرافی یک نگاه دزدکی به فرزند عزیزتان بیندازید اما بیشتر از دو بار سونوگرافی در دوران بارداری ضروری نیست، مگر اینکه پزشک جور دیگری صلاح ببیند. صبور باشید! خیلی زود بچه از راه می رسد و شما می توانید از صبح تا شب به او نگاه کنید.

علائم بارداری در هفته ۲۸ ام

همزمان با رشد جنین، بدن برای زایمان آماده می شود و علائم جدید از راه می رسند. از جمله:

بی خوابی

هر چه زمان زایمان نزدیک تر می شود، خوابیدن سخت تر می شود (که واقعاً حس بدی است چون حسابی خسته و کوفته هستید!) دلیل این بی خوابی یا زیر سرِ هورمون هاست یا به خاطر استرس (شاید هم هردو!)

تنگی نفس

جنین به ریه و دیافراگم فشار وارد می کند. به همین دلیل، نفس کشیدن سخت می شود. به خودتان سخت نگیرید و استراحت کنید.

درد و کوفتگی

تحمل سه ماه سوم کار سختی است چون هورمون ها به شدت بالا و پایین می شود و بدن تغییرات زیادی را پشت سر می گذارد (مخصوصاً مادرانی که دوقلو باردار هستند، بیشتر تحت فشار قرار دارند). برای مقابله با این وضعیت، از یوگا، حرکات کششی، شنا و پیاده روی غافل نشوید و از همسرتان بخواهید تا ماساژ مخصوص بارداری را یاد بگیرد و برای شما انجام دهد. اگر زیاد سرِ پا هستید، کمربند بارداری ببندید. لباس جذابی نیست اما از درد و فشار کم می کند.

انقباضات برکستون هیکس

بدن برای زایمان آماده می شود. پس شدت و بسامد انقباضات برکستون هیکس بالا می رود. حواستان باشد این انقباض ها موقتی است. اگر درد ادامه پیدا کند و با تغییر پوزیشن بهتر نشود، احتمال زایمان زودرس وجود دارد و فوراً باید با متخصص تماس بگیرید.

ترشح شیر

پستان از همین حالا دست به کار می شود و اولین غذای نوزاد را آماده می کند که یک مادۀ زرد رنگ به نام کلستروم (آغوز) است. نکتۀ جالب اینکه گاهی آغوز زودتر از خود نوزاد از راه می رسد!

شرایط مادر در هفته ۲۸ بارداری

با شروع سه ماه سوم، وضعیت مادر سخت و سخت تر می شود. تحمل وزن شکم که هر روز بزرگ و بزرگ تر می شود، کار سختی است و گاهی شما را خسته می کند اما یادتان باشد، این سختی ها شما را به نوزاد نزدیک تر می کند. پس هر چند آزاردهنده است، اما ارزشش را دارد.

شکل و اندازۀ شکم در هفته ۲۸ بارداری

متخصص شکم مادر را اندازه می گیرد. ارتفاع رحم در هفتۀ ۲۸ چیزی حدود ۲۶ الی ۳۰ سانتی متر است. این عدد به شما نشان می دهد که رشد جنین سالم است و در موقعیت درست قرار دارد چون اگر سروته یا به پهلو باشد، ارتفاع رحم تغییر می کند. اگر دوقلو باردار هستید، زیاد به ارتفاع رحم فکر نکنید چون برآورد «میانگین» ارتفاع رحم در زنانی که دوقلو باردار هستند کار سختی است.

هفته بیست و هشتم بارداری و شکل اندام مادر

از این هفته، پزشک به شما توصیه می کند تعداد لگدها را بشمرید. یعنی هر روز بسامد و تداوم حرکت جنین را تحت نظر می گیرید. برای این کار، یک زمان از روز را انتخاب کنید و تایمر بگذارید. چقدر طول می کشد تا جنین ۱۰ بار تکان بخورد؟ (باید کمتر از دو ساعت باشد). فردا حول و حوش همان ساعت این کار را تکرار کنید. هر روز زمان بگیرید تا میانگین حرکت جنین دستتان بیاید. اینطوری خیالتان از سلامت جنین راحت می شود. اگر ریتم حرکت جنین منظم نبود، به پزشک اطلاع دهید.

«جنین بزرگ و بزرگ تر می شود و سوزش معده از راه می رسد! در کل می توانید قرص ضد اسید بخورید اما اول با پزشک مشورت کنید. از غذاهای چرب و تند، که باعث سوزش معده می شود، بپرهیزید. یبوست به بواسیر دامن می زند پس تا جای ممکن از بروز یبوست جلوگیری کنید. اگر یبوست دارید، با پزشک مشورت کنید و با مصرف ملین، فیبر و نوشیدن آب مشکل را برطرف کنید. مصرف کرم های بواسیر، که به نسخۀ پزشک احتیاج ندارد، بلامانع است.»

کریستین گریوز، متخصص زنان و زایمان در بیمارستان وینی پالمر اورلاندو، فلوریدا

چند نکته برای هفته ۲۸ بارداری

در سه ماه سوم بارداری، با رعایت نکات زیر کنترل سلامت جسم و ذهن خود را بر عهده بگیرید.

تعداد لگدها را بشمرید

شمردن تعداد لگدها کار جالبی است (چون می توانید با جنین تعامل داشته باشید!) اما از طرفی، به شما استرس می دهد (چون اگر بین لگدها فاصله بیفتد، دلتان هزار راه می رود). هر روز سر یک ساعت مشخص، که اوج فعالیت جنین است، این کار را انجام دهید و اگر بین لگدها فاصله افتاد، نگران نشوید. تکان خوردن و ضربه زدن هم حساب است. در ضمن، یادتان باشد جنین می خوابد و مجبورید بیدارش کنید!

وقت تصمیم گیری است

کی فکرش را می کرد به دنیا آوردن بچه انقدر جزئیات برای تصمیم گیری داشته باشد! نوع زایمان، اسم بچه، ختنه کردن یا نکردن و چه و چه و چه. جواب بعضی سوال ها راحت تر است و بعضی تصمیمات فقط به پدر و مادر ربط دارد اما مشورت با دوستان نزدیک، والدین یا پزشک خالی از لطف نیست.

انتخاب متخصص اطفال

اگر هنوز متخصص اطفال انتخاب نکردید، از حالا دست به کار شوید (باز هم یه تصمیم دیگه!) و به او اطلاع دهید که از ۱۲ هفتۀ دیگر قرار است به مطب مراجعه کنید. متخصص اطفال چند روز بعد از زایمان نوزاد را معاینه می کند (زمان معاینه به عوامل مختلف بستگی دارد). پس حتماً قبل از به دنیا آمدن بچه، برنامه ریزی های لازم را انجام دهید.

خودتان را آماده کنید!

چشم به هم بزنید، بچه از راه می رسد. پس بهتر است همه چیز را آماده کنید (محض احتیاط، چون ممکن است زودتر زایمان کنید). لباس و ملحفه ها را بشورید و لوازم ضروری را تهیه کنید. به زودی وقت زایمان می رسد!

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۱۱ رای
منابع
whattoexpectpregnancybirthbabynctthebump
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا