شایعترین بیماری ها در جهان کدامند؟
به گزارش کلینیک سلامتی به نقل از یورونیوز، بررسیهای جدید نشان میدهد که بیماریهای مربوط به سیستم عصبی از میگرن گرفته تا سکته مغزی، پارکینسون و زوال عقل و غیره، شایعترین بیماری در جهان هستند و باعث مرگ ۱۱.۱ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱ شدهاند.
بر اساس مطالعهای که به تازگی در مجله تخصصی «Lancet» منتشر شده، تعداد افرادی که با اختلالات سیستم عصبی زندگی میکنند یا براثر عوارض ناشی از آن میمیرند، طی سه دهه گذشته بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
محققان میگویند در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۳ درصد از جمعیت جهان (۳.۴ میلیارد نفر) تحت تاثیر این نوع بیماریها قرار گرفتهاند.
این مطالعه توسط صدها محقق به رهبری موسسه سنجش و ارزیابی سلامت (IHME) مستقر در ایالات متحده انجام شد.
جیمی اشتاینمتز، نویسنده اصلی این مطالعه از موسسه سنجش و ارزیابی سلامت گفت که نتایج این تحقیق نشان داد که شرایط سیستم عصبی«علت اصلی بار کلی بیماری در جهان» است.
اشتاینمتز افزود بیماریهای مربوط به سیستم عصبی طی سه دهه گذشته ۵۹ درصد افزایش یافته که این افزایش عمدتا ناشی از پیر شدن جمعیت و رشد سریع جهان بوده است.
محققان در این تحقیق به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه ۳۷ بیماری مختلف عصبی بر سلامت، ناتوانی و مرگ زودرس مردم جهان از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱ تاثیر گذاشته است.
نتایج تحقیق دانشمندان: نوشابههای رژیمی احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تا ۲۰ درصد بالا میبرد.
نتایج یک تحقیق جدید: سیگار کشیدن مغز را کوچک میکند.
دادههای این تحقیق بر اساس شاخص دالی تخمین زده شدند. شاخص دالی سالهای از دست رفته در اثر بیماری، معلولیت یا مرگ زودرس را بیان میکند.
دادههای این مطالعه نشان داد که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۴۴۳ میلیون سال زندگی سالم به دلیل اختلالات سیستم عصبی در سراسر جهان از دست رفته است که ۱۸ درصد نسبت به سال ۱۹۹۰ افزایش داشته و در این میان سکته مغزی بیشترین سهم را داشته است.
همچنین در سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۱ میلیون نفر به دلیل عوارض ناشی از ۳۷ بیماری عصبی جان خود را از دست دادهاند.
با این حال موسسه سنجش و ارزیابی سلامت سال گذشته اعلام کرد که بیماریهای قلبی عروقی همچنان عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند و در سال ۲۰۲۲ باعث مرگ ۱۹.۸ میلیون نفر در سراسر جهان شده است.
به گفته محققان شایعترین اختلالات عصبی در جهان، سردرد تنشی و میگرن هستند.
سردرد تنشی در اثر انقباض عضلات سر و گردن ایجاد میشود و عامل محرک آن بیشتر استرس و اضطراب و تنش است.
به گفته محققان آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی ناشی از موارد فزاینده دیابت در سالهای اخیر بیشترین رشد را در میان بیماریهای عصبی داشته است.
اکثر این بیماریها هیچ درمانی ندارند اما به گفته محققان راههایی از جمله کاهش میزان فشار خون بالا، کنترل دیابت و دوری از الکل میتواند خطر ناشی از این بیماریها را کاهش دهد.
والری فیگین، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت که میزان بیماریهای سیستم عصبی در سراسر جهان بسیار سریع در حال رشد است و در دهههای آینده فشار بیشتری را بر سیستمهای بهداشتی وارد خواهد کرد.