هفته ۱۹ بارداری: علائم و مراقبت های لازم
در این مقاله از دپارتمان زنان و مادران کلینیک سلامتی به نکات و علايم مربوط به هفته ۱۹ بارداری می پردازیم.
نکات کلیدی در هفته ۱۹ بارداری
- معمولاً آمنیوسنتز در هفتۀ بیستم، یعنی یک هفتۀ دیگر، انجام می شود. این آزمایش شامل گرفتن نمونه از مایع آمنیوتیک است و اختلالات ژنتیکی را نشان می دهد.
- هفتۀ دیگر نوبت سونوگرافی اواسط بارداری (یا همان سونوگرافی آنومالی) است. در این زمان، پدر و مادر می توانند از جنسیت بچه باخبر شوند.
- یادتان باشد از اینجا به بعد باید به پهلو بخوابید تا خون به جنین برسد. بالش بارداری گزینۀ مناسبی است!
اکثر پدر و مادرها سونوگرافی هفتۀ بیستم را فرصتی برای تشخیص جنسیت جنین می دانند اما جدا از آلت تناسلی، تمام اعضا و جوارح جنین را می بینید و از میزان رشد اندام ها طی این مدت شگفت زده خواهید شد. چقدر هیجان انگیز!
جنین در هفته ۱۹ بارداری
جنین در هفتۀ نوزدهم داخل رحم چه کار می کند؟ در این زمان، حواس پنجگانه کامل می شود. سلول های عصبی برای حس چشایی، شنوایی، بینایی و بویایی در مغز جنین تشکیل می شوند. جنین قبلاً توانایی مکیدن را پیدا کرده و حالا با توانایی قورت دادن آشنا می شود. البته حسابی داخل شکم تکان می خورد!
اندازۀ جنین در هفته ۱۹ بارداری
جنین در هفتۀ نوزدهم بارداری هم اندازۀ انبه است. ۱۵ سانتی متر قد و ۲۵۰ گرم وزن دارد و همچنان درحال رشد است!
جنین در هفته ۱۹ بارداری چه شکلی است؟
در این زمان، پوست جنین با یک لایۀ محافظتی پوشانده شده که چرب و سفید است و در بدو تولد مقداری از آن را می بینید. تمام بدن جنین با کرک جنینی پوشانده شده و موی سر در حال رشد است. در سونوگرافی، بینی، گوش و لب جنین را می بینید و به احتمال زیاد، جنسیت مشخص می شود.
نوزده هفته یعنی چند ماه؟
نوزده هفته معادل چهار ماه است اما یادتان باشد پزشک برای محاسبۀ زمان بارداری به هفته توجه دارد، نه ماه. باور می کنید که یک هفتۀ دیگر، نصف راه تمام می شود؟
سونوگرافی در هفته ۱۹ باردرای
چیزی به سونوگرافی اواسط بارداری نمانده. در این معاینه، متخصص از سر تا پای جنین (شامل مغز، ستون فقرات و قلب) را چک می کند تا مطمئن شود که به خوبی رشد کرده اند. تماشای این موارد از نزدیک خیلی هیجان انگیز است! در این زمان، متخصص می تواند جنسیت جنین را به شما بگوید. قبل رفتن، عکس سونوگرافی را تحویل بگیرید و با ذوق به این و آن نشان دهید!
جدا از آماده شدن برای سونوگرافی، از هفتۀ نوزدهم دنبال متخصص اطفال بگردید. از دوست و آشنا بپرسید و با چند متخصص صحبت کنید. پیدا کردن فرد قابل اعتماد خیلی مهم است چون طی یک سال اول، زیاد همدیگر را می بینید.
علائم بارداری در هفته نوزدهم
معمولاً علائم بارداری در هفتۀ نوزدهم شدید نیست و بیشتر آزاردهنده است. البته که سروکله زدن با این علامت ها کار راحتی نیست. در ادامه به چند علامت نه چندان جالب در هفتۀ نوزدهم اشاره می کنیم:
درد و گرفتگی شکم
درد رباط گرد زهدان، زیر شکم را درگیر می کند. این وضعیت، به خاطر منبسط شدن عضلات رخ می دهد. اگر بابت درد و کوفتگی نگران هستید، به متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید اما اگر درد شدید نیست یا همزمان علامت دیگری ندارید، جای نگرانی وجود ندارد و فقط به خاطر بزرگ شدن شکم، احساس درد و گرفتگی به سراغتان می آید.
سرگیجه
ببینم، نکنه شما هم بی حالی؟ خیلی از خانم های باردار غش می کنند و از حال می روند. اگر شما جزو این دسته هستید، بدانید که تنها نیستید. در دوران بارداری، رحم به رگ ها فشار وارد می کند و همین مسئله باعث احساس سرگیجه می شود. به علاوه، جنین به ریه ها فشار می آورد و اکسیژن کمتری به مادر می رسد! دهیدره شدن و گرسنگی هم باعث سرگیجه می شود. پس از خودتان مراقبت کنید و مرتب آب بنوشید و غذا بخورید.
گرفتگی پا
درک می کنیم که خیلی سخت است. یکی از راه های تسکین درد پا، انجام حرکات کششی است. پاهایتان را دراز کنید. مچ و انگشتان پا را نرمش دهید (بعضی از حرکات یوگا مخصوص بارداری است و به شما کمک می کند). از همسرتان بخواهید کمر و پاهایتان را ماساژ دهد.
درد لگن و باسن
اگر شب ها از درد لگن خواب ندارید، به پهلو بخوابید و بین پا بالش بگذارید. بالش بارداری ظاهر خنده داری دارد و خیلی بزرگ است ولی هرچه از خوبی این بالش بگویم، کم گفتم. مخصوصاً اگر دوقلو باردار هستید که خیلی به کارتان می آید. مقاومت را کنار بگذارید و یک بالش بارداری برای خودتان بخرید.
شکل و اندازۀ شکم در هفته ۱۹ بارداری
احتمالاً از هفتۀ نوزدهم کم کم بابت بالا رفتن وزن نگران می شوید چون تقریباً ۳ الی ۶ کیلوگرم به وزنتان اضافه شده. در حالت طبیعی، زنان بارداری طی سه ماه اول ۲ کیلو وزن می گیرند و در سه ماه دوم، هفته ای نیم کیلو به وزنشان اضافه می شود. اگر میزان افزایش وزن کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد، باید با پزشک مشورت کنید.
آیا از هفته ۱۹ بارداری حرکت جنین داخل شکم حس می شود؟
وای! حسش کردی؟ هیچ حسی مثل اولین لگدهای جنین به شکم مادر نیست! معمولاً مادر بین هفتۀ ۱۶ تا ۲۲ متوجه اولین لگد جنین می شود. پس حتماً در هفتۀ نوزدهم این حس را تجربه می کنید. هنوز وقتش نرسیده که بقیه این حس را با شما شریک شوند. پس از فرصت برقراری ارتباط با جنین کوچولو لذت ببرید.
«در هفتۀ نوزدهم، انگار یک عمر تا زایمان باقی مانده اما به عنوان پرستار مامایی، باید به شما بگویم که الآن بهترین زمان برای فکر به زایمان (و بعد از آن) است! هر چقدر بیشتر درمورد زایمان و تربیت فرزند اطلاعات کسب کنید، ترستان می ریزد و با اعتماد به نفس به زمان زایمان نزدیک می شوید.»
لیزل تین، پرستار مامایی
چند نکته برای هفته ۱۹ بارداری
تقریباً نصف راه تمام شده. به کمک روش های زیر، در این مرحلۀ هیجان انگیز از بارداری، سلامت و حال خوب خودتان را در اولویت قرار دهید.
مراقبت از شکم
کمپرس آب گرم، استراحت و انجام حرکات کششی (مثل حرکت گربه/ گاو) درد رباط گرد زهدان را آرام می کند. اگر درد شدید است و فعالیت روزانه را مختل می کند، با پزشک صحبت کنید تا احتمال سایر مشکلات رد شود.
عجله نکنید
تقریباً نصف دوران بارداری را پشت سر گذاشتید. به همین دلیل، ممکن است احساس کنید باید فوراً دست به کار شوید تا قبل از به دنیا آمدن بچه، به همۀ کارها برسید. اما عجله کردن منجر به سرگیجه می شود. اگر حس می کنید خسته اید، مخصوصاً هنگام بلند شدن، آرام حرکت کنید. همه چیز ردیف می شود. پس سخت نگیرید!
ابرغذاها را به رژیم غذایی اضافه کنید
تغذیۀ مناسب در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین کلیدی است. در رژیم غذایی خود از غذاهای مقوی و خوشمزه مثل تخم مرغ، ماهی آزاد، سبزیجات، آجیل، ماست و جو دوسر استفاده کنید.
یوگا
یوگای بارداری برای تسکین پادرد، کمردرد و مشکلات لگن عالی است اما اول با پزشک خود مشورت کنید و در کلاس مخصوص خانم های باردار شرکت کنید.